Ana içeriğe atla

EBA NEDİR?

  Merhaba ben İpek Varol 8. Sınıf öğrencisiyim. Sizlere EBA deneyimim hakkında fikirlerimi yazacağım. Bunları kısaca başlıklar halinde sunacak olursak.

  • EBA nedir.
  • EBA neden kullanılmalıdır.
  • EBA ve Öğrenciler.
  • EBA ve Öğretmenler.
  • EBA ve Veliler.
  • EBA niçin okullar için önemli.
  • EBA öğrenciler tarafından neden kullanılmaz.
  • EBA tüm okul hayatınız boyunca yaptıklarınızın karnesi.
  • EBA ve öğrenci izleme ve değerlendirme.
  • EBA ve bahaneler.
  • EBA ve karşılaştırmalar alternatifler.
  • EBAnın öğrenciler için önemi.

EBA NEDİR?

İlk evvela bilmemiz gereken şey EBA nedir? Birçok öğretmen, öğrenci ve veli EBA’yı tanımaz tabi ki tanıması da gerekmez. Eğer eğitim alıyorsanız bir öğrenciyseniz veya eğitim veren bir öğretmenseniz bu bedava olan Dünyanın en büyük eğitim portallarından sayılan EBA uluslar arası ödül alacak kadar donanımlı bir portaldır. EBA hem öğrenci zamanı iyi kullanması adına hem de öğretmenlere daha çok zaman ayırma konusunda çok önemli bir yerdir. EBA üzerinden öğretmenlerin gönderdiği ders isterse bir sınıfa isterse tüm okula aynı anda ulaşır. Öğretmen tek tek öğrencilerinin ödev kontrolünü yapmaz. Ana ekranında hangi öğrencilerin ne kadar ödev yaptıkları, yaptıkları ödevlerde ne kadar başarılı oldukları tüm veriler dijital ortamda öğretmenler tarafından gözükür. 




Bu bilgilendirme ekranı bireysel olarak tüm öğrencilerin ekranında da gözükür velilerin bunu görmesi analiz etmesi çok kolaydır. EBA içerisinde birçok şey barındırır video, pdf, testler, resimler ve öğretmenlerin oluşturduğu ödevlerin dışında aynı twitter gibi bir sosyal paylaşım bölümü vardır. Bu bölüm de yazdıklarınızı ister okulla isterseniz sınıfınızla isterseniz öğretmenlerin açmış oldukları guruplarla paylaşırsınız. EBA tüm sınıfları kapsar ve tüm sınıfların derslerine ulaşmanıza izin verir. Sade bir ekran yapısı vardır ve kullanmak çok kolaydır.

EBA size her konuda bilgi verir kaç saat ne yaptınız ne kadar doğru yaptınız neleri ne kadar yaptınız gibi. Yapamadığınız derslere ara verir ve daha sonra devam edebilirsiniz. Her öğrenci için maliyet olarak ailelerin çok paralar harcaması yerine EBA bedava ve sıfır maliyet ile mükemmel bir eğitim portalıdır. Aileler bunu bilmemekle beraber çocuklar ailelerine bunları anlatmaz zaten birçok öğrencide bunu bilmez. Ancak araştırmacı olanlar ve teknolojiyi iyi kullanan birçok öğrenci zaten EBA içinde başarı gösterir.

Bunlar ister 5. Sınıf olsun ister 8. Sınıf. Ayrıca eğitimimiz için aileler çok paralar harcamaktadır oysaki EBA içinde her şey ücretsizdir. Aradığınız her şey vardır ve kullanımı öğrendiğiniz zaman çok kolay ve zevklidir. EBA içine şifre ile girildiği için ve devamlı öğretmenler tarafından kontrol edildiği için çok güvenlidir. İnternetin en güvenli yeri olduğunu söyleye bilirim. EBA içine girdikten sonra zaten yapılan tek şey öğrenmektir. Alınan bilgilerin hepsi güvenli olduğu için yanlış hiçbir şey yoktur. Normalde internette ulaştığınız her bilgi doğru değildir ve kontrol edilmemiştir fakat EBA içinde her şey en doğru bilgiye sahiptir.

EBA içinde birçok bölüm vardır. Bunları zaten teknolojiyi kullanan herkes bilir örnek verecek olursak. EBA içindeki sosyal medya aynı twitter gibidir fakat öğrenci ve öğretmenlerden oluştuğu için çok güvenlidir kötü söz veya yanlış bir şey yazamazsınız yazdığınız anda öğretmenler uyarır zaten sistem kötü kelimeleri algılar daha öğretmenlerin uyarısına gerek kalmadan paylaşımlarınızı engeller. Video konferans sistemi vardır ve canlı dersler yapılır. Kendi içinde kütüphanesi vardır istediğiniz bilgiye ulaşırsınız. EBA’yı kullanan her kim olursa olsun ilk girişinde sanki hiçbir şey yokmuş gibi sade bir ekranla karşılaşır aslında bu öyle değildir yüz binlerce soru pdf video resim her sınıf için ayrıdır ve milyonlara ulaşır.

Dedim ya DÜNYANIN EN BÜYÜK EĞİTİM SİTESİNDEN BAHSEDİYORUZ. Bazıları Khan akademi ile kıyaslar. Evet daha önce Khan akademiden içerik alındığını biliyorum fakat EBA da şöyle bir şey daha var EBA her okul için ayrı fakat genelde birleşikdir. Okul öğretmenlerimiz EBA verilerinin dışında kendileri içerik yükleyip paylaşabilirler hatta kişiye özel içerik dahi paylaşabilirler. Bu yüklenen pdf veya diğer materyaller her sınıf ile paylaşabilir ve hatta diğer öğretmenler alıp kendi sınıfı ile paylaşma imkanı bile bulabilir. Dedim ya çok büyük. Ayrıca pandemi döneminde EBA ya entegre birde TV kanalı devreye girdi yani olay daha da büyüdü. Ben sizlerle deneyimimi paylaşmak istiyorum şu an 8. Sınıf oldum ben aktif 5. Sınıftan beri kullanıyorum ve başarımın tamamını EBA ya borçlu olduğunu söyleyebilirim.

Sizler EBA’ya giremediğiniz için yorum yapamıyorsunuz ve ne kadar anlatsam da kendimi ifade etmem zor. Ben gene de anlatmaya çalışacağım sizlere. EBA aynı bir okul gibidir sınıflar vardır öğretmenler vardır dersler yazılılar okulda ne varsa bire bir EBA okulla aynıdır yani okulun dijital halidir. Okullarımız kadar güvenli ve donanımlıdır. Hiçbir özel okulun web sitesiyle veya hiçbir eğitim sitesiyle kıyaslanamayacak kadar büyük ve donanımlıdır.

Bence her öğrencinin ilk evvela EBA içinde eğitimini alması eğer yetersiz bulursa daha sonra başka sitelerden destek alması gerekir ki zaten buna gerek kalmayacaktır. Şimdi yazdıklarım hakkında neden bu kadar emin konuştuğumu sizlerle paylaşayım. Eba kullanım saatim 450 saatin üzerinde. Bu süre içeri girdiğiniz zaman geçmeye başladı şeklinde algılanmıyor burada bu şu şekilde işliyor test çözerken zaman işliyor veya sınavlar bölümünde nerede iseniz oranın zaman kavramı işliyor. Yani sabah bilgisayarı açtınız EBA giriş yaptınız akşama kadar boş boş durdunuz zaman yazmıyor nerede ne kadar zaman geçirdi iseniz o zaman yazıyor.

Bunların ayrıntılarını almış olduğum ekran resimleri ile ileride paylaşacağım zaten. Kendinizi kontrol etmek isterseniz veya aileler çocuklarını kontrol etmek istediklerinde çalışmalarım bölümünde bu güne kadar neler yaptığınız ve ne kadar başarılı olduğunuz zaten kayıtlı. Bir üst okula gittiğinizde dahi önceki okulunuzdan hangi bilgi ile o okula gittiğiniz yeni öğretmenleriniz tarafından EBA da çok rahat gözükür. EBA genel olarak bu anlattıklarım gibidir yani burası bir okuldur ve gerçeğine en yakın okuldur. Bu yazımda birçok imla hatası yapmış olabilirim özür dilerim umarım Türkçe hocam kızmaz 🙂

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR TEŞEKKÜR MEKTUBU

 Bu bir teşekkür mektubu.    Bir mesaj ile başlayan yolculuk büyük bir etkinlik ile sonuçlandı. Hadi gelin size hem bu yolculuğu anlatayım hem de teşekkür etmem gereken öğretmenlerime ve büyüklerime bir kez daha sizin yanınızda teşekkür edeyim.     Okul müdürüm ile bundan tam iki ay önce başlayan bir mesaj trafiği. İlk attığım mesaj söyle hocam ben bir maket hazırladım ve 29 Ekim - 4 Kasım bildiğiniz gibi KIZILAY HAFTASI  bu tarihlerde okulumda bir etkinlik yapmak ve maketimi sergilemek istiyorum. veeee gelen cevap " günaydın İpek çok iyi düşünmüşsün projeni destekleriz Görevli Kızılay Kulübü Öğretmenimiz ile görüşelim KIZILAY kulübündeki öğrencilerimizi de çalışmanıza ortak eder birer Kızılay gönüllüsü olurlar Saat 17:00 ye kadar okulda oluyoruz Uğrayabilirsen maket ve diğer etkinlikleri konuşabiliriz" evet gelen mesaj aynen bu. Sıradan bir okul değil tabi ki müdür bey de sıradan değil. Başkası olsa ÇOCUĞUM BİZLERİ YORMA HADİ GİT MAKETİNİ EVİNDE YAP derdi :) dedim ya sıra

İYİ BİRER YÜZÜCÜ OLAN PLASTİKLER

 "Şu anda dünyanın herhangi bir yerde en yüksek mikroplastik zararlarından bazılarına maruz kalıyorsunuz. Bir pencereden içeri giren ışığa baktığınızda, havada uçuşan mikroplastiklerin parladığını görebilirsiniz. Bir bardak suyu camınızın önüne koyun ve 5dk sonra bardak içindeki suyun yüzeyini kaplayan nano plastik tabakayı göreceksiniz farkında olmadan nefes almamızla birlikte içimize çektiğimiz oksijen yerine plastik diyebilir miyiz? Bugün satılan kıyafetlerin üçte ikisi  plastikten yapılıyor ve lifler sürekli olarak dökülüyor. Tekrar toz olarak soluduğumuz bu nano plastikler ileride çok büyük sorunların başlangıç noktası. Çamaşır makinelerimizin içinde yıkadığımız bir çok tekstil ürünü plastik hammaddeden üretiliyor ve bunlar bir birlerine sürtünerek çamaşır makinesinin atık suyuna karışarak doğal ortamda bulunan temiz sularımıza veya denizlerimize ulaşıyor. Evlerden büyük oranda farkında olmadan ürettiğimiz bu plastikler dolaylı yollardan tekrar soframıza geliyor ve insan sağl
     Uzun zamandır üzerinde çalıştığım fakat okul ve derslerden zaman bulup yazamadığım sosyal medya üzerine yazmak istediğim aslında Twitter için yazmak istediğim yazımı ancak yazabildim.      Twitter o kadar büyük ki içinde bir anda kaybola bilirsiniz. Önemli olan ne yapmak istediğinizdir. Ben şu an on tane hesap yönetiyorum (Mayıs 2022). Tüm hesaplarımda İpek VAROL tarafından yönetildiğine dair açıklamalar bulmak mümkün. Bunun nedeni bir hesap kimin tarafından yönetildiği veya kimin olduğu çok önemlidir. Yoksa sizi TROL zannede bilirler. Aslında bu konu da çok önemli. Peki TROL nedir? sahte kimliğin arkasına gizlenen kendi gerçek hesaplarından yazamadıklarını yazabilen bir kitle. Tabi ki günümüz imkanlarıyla bunları yakalamak mümkün. Zaten bildiğim kadarı ile 24saat sosyal medya ağlarında devriye gezen polisler bulunmakta. Gerçek isimler vermek yerine sahte hesaplar ardına gizlenen ve gerçek hesaplarından yazamayacağı şeyleri bu hesaplar aracılığı ile yazan kişiler bir çok olumsuzlu